|
 |
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
kastanek nováček

|
Zaslal: sobota 25.11.2006, 10:17 Předmět: Příjmení Chýle |
|
|
Help pomůže mi někdo??? zajímalo by mě, jak se skloňuje příjmení Chýle. Budu se vdávat a můj přítel má příjmení chýle a i já bych chtěla používat takto znějící příjmení a ne zkomoleniny, Chýlová a pod...Díky za názor. |
|
Návrat nahoru |
|
LD Admin
|
Zaslal: středa 29.11.2006, 21:18 Předmět: Re: Příjmení Chýle |
|
|
Myslím, že Chýlová by byl gramaticky nejsprávnější tvar, možná by bylo přípustné i Chýleová, záleží na původu toho příjmení, ale to by se vám nejspíš líbilo ještě méně. České zákony jsou v tomto směru benevolentnější než tomu bývalo před několika lety, ovšem stále platí, že pokud byste chtěla používat mužský tvar Chýle, musela byste splnit určité podmínky.
Podle novely zákona o matrikách, jménu a příjmení (zákon č. 165/2004 Sb.), která vešla v platnost dne 16.dubna 2004, má totiž žena možnost užívat ženské příjmení bez povinného přechýlení podle pravidel české mluvnice (tj. bez koncovky –ová) na základě žádosti v těchto případech:
- pokud je žena cizinkou nebo je českou státní občankou a je jiné než české národnosti nebo je-li českou státní občankou a její manžel je cizinec anebo je-li českou státní občankou, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině,
- na žádost rodičů při narození dítěte ženského pohlaví, pokud je dítě cizincem a pokud je českým občanem, má-li jinou národnost než českou nebo má-li nebo bude mít trvalý pobyt v cizině nebo je-li jeden z jeho rodičů cizincem.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
|
 |
|
|